Nu poti pretui, daca nu cunosti! – este motto-ul unui om ce a ales sa descopere Sinaia dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber. Acest OM, arhitectul Dan Manea, a inteles ca Sinaia este fara niciun dubiu un oras al elitelor, ca imbogesteste intr-un mod unic patrimoniul national si a strans toata dragoastea pe care i-o poarta acestui oras in cartea „Sinaia, orasul elitelor”, o carte care dupa parerea domnului Adrian Majuru (istoric, antropograf şi jurnalist, director al Muzeului Municipiului Bucureşti) a reusit sa surprinda toate detaliile care au facut din aceasta asezare un oras diferit de celelalte orase ale Romaniei. Acest diferit este cartografiat cu atentie si sensibilitate, oferindu-i cititorului optiunea de a calatori prin povestea ilustrata a Sinaiei, fara ca distantele sa diminueze senzatia de apropiere afectiva. Volumul are parfumul unei monografii ilustrate si povestite a Sinaiei, situandu-se la granita dintre un studiu monografic, o carte de calatorie si un album.
“Sinaia, Orasul Elitelor” a avut lansarea weekend-ul trecut, pe 19 martie, la Casino Sinaia. Cartea spune povestea extraordinara a devenirii orasului caruia avea sa ii fie atribuit rolul de capitala de vara a Romaniei. Cititorilor li se propune un recurs la valorile trecutului si li se ofera repere pentru un viitor pe masura acestuia. Peste 1000 de fotografii, vechi si noi, multe dintre ele prezentate in premiera, ilustreaza povestile despre oameni si intamplari remarcabile.
Desi pana sa ajung sa iau parte la aceasta lansare am vizitat de nenumarate ori Sinaia se pare ca, spre rusinea mea, nu i-am acordat niciodata atentia cuvenita … nu i-am stiut povestile, nu i-am simtit cu adevarat pulsul. Prin lucrarea sa, Dan Manea a reusit sa-mi atraga atentia asupra acestui oras elitist si sa-mi starneasca curiozitatea sa-l descopar. Mai ales ca dincolo de a scrie o carte, arhitectul Dan Manea ne invita sa (re)descoprim acest oras propunand in premiera trasee turistice tematice, centrate pe cladirile tematice si case de autor. Pe site-ul cartii, www.sinaiaorasulelitelor.ro, cei interesati vor găsi o versiune electronica a traseelor, in care cladirile monument si casele de autor sunt localizate prin GPS cu ajutorul solutiei de harti vectoriale digitale oferite de GPSMAPS. Harta este optimizata inclusiv pentru dispozitivele mobile, avand rolul de a intregi un tablou care zugraveste modul in care Sinaia straluceste, din alte perspective decat cele cu care ne-am obisnuit.
Lansarea acestei carti demareaza inceputul altor proiecte interesante ce merita toata atentia turistilor. O parte din sumele obtinute din vanzarea cartii “Sinaia, Orasul Elitelor” vor sustine in mod direct dezvoltarea activitatilor turistice zonale. Ele vor fi donate Asociatiei „Clubul Rotary Valea Prahovei” pentru sustinerea proiectului “Belvederile din Bucegi”, ce are ca scop promovarea potentialului turistic al ariei protejate Parcul Natural Bucegi. Cu ajutorul acestor sume si a contributiei comunitatii locale va fi readus in actualitate traseul regal Sinaia-Poiana Stanii Regale, ce include punctele traditionale de belvedere de la Stanca Sf. Ana, Stanca cu clopotei, Stanca Franz-Josef si Poiana Stanii insasi, care vor fi marcate si amenajate ca locuri de odihna si informare.
Pentru ca weekendul trecut am reusit sa vad Sinaia cu ochii sufletului trebuie sa le multumesc celor implicati: Editura Princeps Publishing, Arhitect Dan Manea, Primaria Sinaia, Hotel Palace Sinaia, Muzeul Sinaia (despre care o sa va povestesc zilele urmatoare) si nu in ultimul rand partenerilor acestui eveniment.
1 Comment
Mulţumesc frumos!