Lansarea filmului de animatie de scurt metraj “Chororro” va avea loc in aceeasi seara cu spectacolul “Magnolii si Cianura” de Olga Delia Mateescu, si va invitam la o seara culturala, destinsa, la un ceai cald, si la o seara cu mult mult umor. Sunteti asteptati incepand cu ora 18.30 la Teatrul Coquette. In foaier va avea loc proectia filmului, iar apoi sunteti invitati in sala de spectacol.
Filmul de animatie Chororo dezvolta povestea unui baiat de etnie rroma, care in timpul celui de-al doilea razboi mondial, calatoreste de la Bucuresti la Paris, printr-o Europa sfasiata de razboi, sperand să isi gasească idolul: renumitul chitarist de jazz, Django Reinhardt. Calatoria ii va schimba viata pentru totdeauna…
Filmul, in regia lui Valentin Urziceanu, este o aventura in timpul anilor ‘40 cand a fost o situatie delicata, in special pentru evrei și romi, care au fost perceputi diferit, in functie de zona geografica. Productia de animatie reda cu exactitate acele vremuri tulburi, acest lucru fiind posibil gratie unui proces de documentare. In acest proces au fost colectate scrieri, documente si fotografii care au fost redate cu fidelitate, cum ar fi traditiile si obiceiurile romilor, muzica compusa si interpretata de ei, muzica specifica a altor popoare din Europa, arhitectura, imbracaminte si viata si muzica lui Django Reinhardt.
Proiectul „Chororo – muzica Europei dincolo de prejudecati” are drept scop promovarea diversitatii in cultura si arta din patrimoniul cultural european, createrea dialogului cultural si protejarea identitatii europene prin intelegerea diversitatii culturale. Acesta a fost finantat printr-un grant din Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernului Romaniei, programul PA17 / RO13 . Producatorul, ABI-Fundatie, cu sprijinul partenerului sau norvegian, Romers Rettigheter – un ONG care are ca activitate principala protejarea drepturilor romilor, a dorit sa creasca gradul de constientizare a diversitatii culturale, promovarea educatiei prin arta si cultura la un public mai larg, sa consolideze dialogul intercultural si sa sporeasca si sa promoveze istoria culturala a minoritatilor prin documentarea istoriei si a patrimoniului cultural european.