AcasaCarti

#Gaudeamus2016: Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească

fluturele-gladiator_coperta1

Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească
de Cristina Modreanu și Dan Perjovschi, lansare în cadrul Gaudeamus 2016

 

Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța lansarea volumului  Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena româneascăde Cristina Modreanu, cu desene de Dan Perjovschi. Evenimentul va avea loc duminică, 20 noiembrie 2016, ora 14.00, la standul Curtea Veche Publishing din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Pavilionul Central, Romexpo.

În cadrul lansării vor lua cuvântul Cristina Modreanu (autoare), Gianina Cărbunariu (regizoare) și Nicoleta Lefter (actriță). Oficiile de gazdă vor fi făcute de Barna Némethi, fotograf și regizor.

De la începutul mileniului 21, pe scena internațională de teatru s-a înregistrat o revenire intensă a creatorilor care transcriu în spectacolele lor o atitudine față de realitatea înconjurătoare, activând latura militantă a celei mai sociale dintre arte. În ultimul deceniu, la care se referă eseurile din volum, balanța s-a înclinat și în spectacologia românească dinspre estetică înspre etică, ceea ce a dus la înscrierea teatrului românesc într-o tendință globală. Pentru prima dată după efervescența anilor 90, prin teatrul politic se produce din nou o sincronizare a scenei românești cu circuitul ideatic aflat în avangarda scenei internaționale. Desenele cunoscutului artist vizual Dan Perjovschi însoțesc eseurile criticului de teatru Cristina Modreanu care se referă la creațiile unor creatori români exponențiali pentru această direcție, sintetizând vizual tematica pe care eseurile o tratează.

Cristina Modreanu este critic de teatru, curatoare de artele spectacolului, editoare a revistei Scena.ro. Doctor în teatru al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică, ea este autoarea a mai multor cărți despre teatrul românesc și a numeroase articole în reviste de cultură din România și din străinătate. Cristina Modreanu a fost curatoarea unora dintre cele mai importante festivaluri de teatru de România, printre care și a Festivalului Național de Teatru. Din 2014, este curatoarea Platformei Internaționale de Teatru București.

Dan Perjovschi trăiește și lucrează la București și Sibiu. A participat la bienalele de la Veneția, Lyon, Moscova, Istanbul, Sydney, Sao Paolo și Jakarta. Expozițiile sale personale includ Naked Drawing la Ludwig Museum Cologne, What Happened to US? la MoMA New York sau Not over la Macro Roma. Dan Perjovschi a primit premiul George Maciunas în 2004 și Premiul Rose Shapire – Kunsthalle Hamburg.

 

 

Facebook Comments Box
wirtten by: Paul Dutu
Creste-te, educa-te si mergi mai departe!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.