Acasa

HELP THE ARTIST sau cum mi-am (re)descoperit creativitatea!

help the artist

 Astazi vin catre  tine cu urmatoarea provocare:  Aminteste-ti când ai  iesit ultima oara din zona ta de confort. Când ai facut lucruri care  nu-s din zona ta de confort  dar care ai simtit ca au contribuit intr-un fel sau altul la dezvoltarea ta personala? Cum te-ai simtit dupa? Care a fost sentimentul?

Poate te  intrebi de unde mi-a venit ideea unei astfel de provocari ….

La începutul saptamanii trecute primeam pe Facebook  un mesaj prin care eram  invitat la  „HELP THE ARTIST” prima expozitie pop-up – organizata „pe loc” – din Romania unde spatiul de co-creare este reprezentat de o camera dintr-un apartament cu mansarda din Bucuresti. Am raspuns afirmativ fara sa stau prea mult pe gânduri,  cu toate ca nu stiam  ce reprezinta o astfel de expozitie iar  persoana care m-a invitat era destul de retinuta in  a-mi da detalii.

Ideea inovatoare de a organiza o expozitie de arta interactiva cu o durata de doar patru ore in propria locuinta ii apartine Daliei Poleac, artist vizual si consultant in tendinte pentru industriile creative.

Experimentul a avut ca scop promovarea conceptului de second hand media, a reciclarii si reutilizarii ziarelor si revistelor romanesti prin folosirea lor in procesul creativ.

Se propune o noua perspectiva asupra mesajului jurnalistic, aceea de suport artistic pentru identificarea si generarea unor mesaje noi, la fel de unice ca participantii la un astfel de eveniment.

Pentru facilitarea procesului co-creativ, artista a folosit ca punct de pornire sase concepte inspirate din numele unor publicatii romanesti vechi si noi: Adevarul, Libertatea, Gandul, Femeia, Viitorul si Universul.

help the artist

„Pentru mine arta inseamna miscare. Creativitatea e aproape politica, iar forta noastra e in co-creare. Despre asta am vrut sa fie acest eveniment”, a explicat Dalia Poleac.

Pentru amenajarea spatiul de 15mp s-au folosit 67 de ziare si reviste romanesti si straine, 15 mp de hartie reciclabila, 250 de metri de banda adeziva, peste 50 de markere si carioci colorate.

Suportul media utilizat de participanti va face parte dintr-o expozitie mai ampla, devenind la randul sau suport pentru creatiile viitoare ale artistei si continuand, astfel, ciclul de reciclare si reutilizare. Zeci de bloggeri, antreprenori, freelanceri si prieteni ai artistei, persoane din industrii creative si nu numai, au raspuns afirmativ invitatiei si timp de patru ore o camera s-a transformat intr-un micro-cosmos de idei.

Dalia Poleac: ,,Am facut din Haos Cosmos”

 So, o camera tapetata cu ziare si reviste, un plic  in care fiecare prticipant a avut cate o tema pe care a redat-o cum  a stimtit.  Aparent pare  un lucru simplu, insa pus in fata faptului implinit  in momentul in care am facut primul pas in acea camera  in mintea mea era  … un mare blank.   Insa,  in scurt timp fiind inconjurat de oameni creativi si de un vibe pozitiv am incept sa creez. Sa transpun pe  o bucata de perete ceea ce   inseamna pentru mine viitorul ( asta a fost tema mea – viitorul)  folosindu-ma de  materiale reciclabile( ziare si reviste, banda adeziva, markere si carioci colorate, post-it-uri,etc) .  Cea mai faina parte mi s-a parut faptul ca fiecare participant putea  sa intervina  dupa bunul plac peste creatia celuilalt.

Cum  si de ce m-a dezvoltat  aceasta experienta?

Pentru ca am realizat ca ma pot adapta usor  unei provocari care nu-i in zona mea de confort si ca pot crea chestii interesante  ajutandu-ma de lucrurile pe care le am la indemana.  Am realizat ca deschiderea  pe care o am catre nou, catre   a  experimenta lucruri  nu-mi poate aduce decat chestii  faine.

Cum m-m  simtit dupa? Care a fost sentimentul?

Implinit. De  ce !? Pentru ca  asa ma simt eu de fiecare data când exeprimentez chestii noi! O viata am si  consider ca  fiecare lucru nou pe care il fac  ma duce  mai aprope de împlinirea personala.

Photo Credit: Miluță Flueraș! Mai multe fotografii  aici.

Despre  aceasta expozitie  a scris si Raluca.

Pentru aceasta experienta  creativa multumirile mele se indreapta catre artista Dalia Poleac si catre H2RO – Genuine Communication Agency.

Facebook Comments Box
wirtten by: Paul Dutu
Creste-te, educa-te si mergi mai departe!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.