Anul acesta Bucurestiul a gazduit tot felul de evenimente, care mai de care mai atragatoare. O oferta culturala variata ce a inclus concerte interesante , fesivaluri de film, festivaluri de teatru si manifestari stradale menite sa duca capitala Romaniei in randul marilor capitale culturale Europene.
Personal, gasesc foarte interesant faptul ca pe langa festivalurile clasice, daca-mi permiteti sa le numesc asa, in Bucuresti gasim mai nou tot felul de festivaluri inedite si foarte interesante ce aduc in prim plan o generatie de oameni tineri si creative, care au o energie pozitiva debordanta si reusesc sa creeze evenimente cu buzz.
Printre tineri frumosi si creativi din spatele proiectelor interesante ce impresioneaza intr-un mod placut la fiecare aparitie i-am descoperit pe Axel Moustache si Monica Anastase, membrii ai trupei de teatru de improvizatie Improvisneyland, pe care am sa-i iau la intrebari in cele ce urmeaza.
Paul Dutu: Buna ziua si bine v-am gasit. O sa va rog sa va prezentati pe scurt. Hai, hai !!! Nu fiti modesti J !
Monica Anastase: Axel este actor al Teatrului Național București. A fost timp de multi ani colaborator al Companiei Dan Puric si a jucat in numeroase filme, mai ales germane, el cunoscând la perfectie limba germana.
Axel Moustache: Noi ne prezentam fiecare pe celalalt. Monica este actriță, interpret de limba engleza si producător de teatru. Ea este inițiatorul si producătorul Impro – Festivalul National de improvizatie, ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție!
P. D.: De ce teatru de improvizatie?
M.A.: M-am indragostit de improvizatie in 2003, cand am vazut primul astfel de spectacol in Bucuresti, coordonat de regizorul Vlad Massaci. Am intuit de pe atunci ca aceasta forma de exprimare artistica imi ofera sansa de a imi explora potentialul personal mai mult decat oricare alta astfel de forma. Chiar si mai mult decat teatrul. Improvizatia presupune un risc continuu, este ca si cum ai inota prin oceanul subconstientului, printre informatiile si senzatiile pe care le pui deoparte de-a lungul anilor de viata.
A. M : pentru ca ești creator absolut, pentru ca fiecare reprezentație este o provocare, pentru ca te dezvolți pe toate planurile practicând acest tip de teatru.
P. D.: Pe langa partea de „amuzament”, se spune ca improvizatia ajuta in dezvoltarea personala a fiecarui om dezvoltandu-i, printre altele, atentia si abilitatea de a fi “pe faza”. Asa a fost si in cazul vostru?
M.A.: In cazul meu, eu fiind din fire o persoana introverta, cred ca cel mai mare castig a fost deschiderea pe care am dobandit-o fata de alti oameni. Mai intai fata de colegii mei de trupa, si apoi fata de oricare alti oameni. De asemenea, bucuria de a fi mereu “in prezent” m-a condus la o mult mai mare relaxare fata de problemele cotidiene ale vietii, atat in aspectul profesional cat si in cel personal.
A. M : Iti dezvolta multe abilitați pe lângă cele descrise de tine. As putea adauga “incredere in sine”, “eliminarea fricii de penibil”, “lucrul in echipa” si multe altele. De aceea noi organizam de peste cinci ani de zile cursuri de dezvoltare personala dedicate tuturor categoriilor de oameni care vor să-și dezvolte creativitatea, spontaneitatea si, in general,s a fie mai curajosi si mai hotarati in viata.
P. D.: Desi este improvizatie, exista totusi niste reguli? Exista repetitii?
M.A.: Exista antrenamente si exista drumul pe care ti-l alegi prin improvizatie. E ca la orice sport de echipa – stii cum se joaca, si te antrenezi pentru a fi in cea mai buna forma si a avea la indemana instrumentele necesare. Totusi, cand vine momentul meciului, rezultatul depinde in mare parte de moment, iar jocul este unul viu.
A. M : Nu exista repetiții, asa cum presupune teatrul clasic, pentru ca improvizația este irepetabila. Spre deosebire de cazurile in care ai un text scris, repeți ca sa desăvârșești o anumită scena, spectacolele de improvizație sunt de fiecare data altfel. Atunci cand ne intalnim, antrenam spontaneitatea, lucrul in echipa, adâncimea relațiilor astfel încât sa fim in forma maxima la momentul spectacolului si sa dam ce avem mai bun.
P. D.: Fenomenul de impro este relativ nou in Romania. Daca nu ma insel, cel putin tu, Monica, ai fost printre primle persoane din tara pe care le-am vazut improvizand. E adevarat, la TV. Ce anume v-a determinat sa va apucati de improvizatie si cum a fost perioada de inceput?
M.A.: Oh, te inseli, Paul, dar multumesc pentru compliment J Nu am facut impro la TV, te gandesti la “Improvizibilii” la TVR 2, emisiune la care au participat si colegii mei Andreea Samson si Pavel Barsan. Eu sunt “generatia a doua” de improvizatori, care au invatat atat de la Vlad Massaci, cat si prin puterea exemplului de la Mihaela Sirbu, Radu Dragomirescu, Bogdan Dumitrescu, Catalin Neamtu si restul echipei Teatru Sport. Apoi am fost la un workshop cu tatal improvizatiei, Keith Johnstone, si apoi Axel a infiintat Improvisneyland. Perioada de inceput a fost incantatoare si plina de spaime, atata pot sa-ti spun.
A. M : Chiar daca de-a lungul anilor am fost la mai multe emisiuni TV si am improvizat, eu cred insa ca improvizația se face in primul rand in teatru si nu la TV. Este ceva ce se naște spontan si se experimentează tot live cel mai bine. Teatrul filmat ca este clasic sau improvizat nu se va ridica niciodată la nivelul teatrului gustat pe viu in sala de teatru.
P. D.: Improvisneyland! “Taramul Improvizatiei” l-as mai numi eu … a cui a fost ideea de a pune bazele trupei si cum au fost inceputurile?
M.A.: Axel a pus bazele trupei, iar eu impreuna cu Tudor, un coleg care acum isi cauta drumul in Statele Unite ale Americii, am compus super-numele J
Inceputurile au fost aventuroase si pline de entuziasm – am jucat in diverse locuri in Bucuresti, am avut primul spectacol la o sala de 1500 de spectatori, si am mers impreuna la Londra, pentru a vedea cum se face improvizatia acolo.
A. M : Da, din punctul meu de vedere, inceputul a fost cu greșeli spumoase, dinți aruncați in aer, lipit afișe alb-negru cu aracet fara nicio poza ci doar cu locul unde jucam, cu telefoane date la prieteni si mesaje pe messenger ca nu exista facebook, cu o grămadă de prieteni care au sărit sa ne ajute fiecare cum putea… si important, dupa spectacol era ca banii strânși sa ne ajungă sa ne platim taxi-ul sa ajungem acasă, sa nu scoatem bani din buzunar. Dar a meritat! Acum nu numai ca organizam un festival care întrunește toate spectacolele inovative de improvizatie din Romania dar organizam spectacole corporate, lansări de produs, traininguri si team building-uri, cursuri de improvizatie dar si spectacole private de orice tip. Iar mai nou suntem invitati peste hotare sa jucam si sa predam improvizație.
P. D.: Stam bine …avem actori care improvizeaza, trupe de impro, iar in septembrie am avut chiar si un Festival National de Improvizatie “!MPRO” ajuns anul acesta la cea de-a treia editie. Ce isi propune un astfel de festival si care e atmosfera pe acolo?
M.A.: !MPRO – Festivalul National de Improvizatie functioneaza in doua sensuri. Pe de-o parte atrage spectatori noi si fidelizeaza fanii deja existenti ai acestei forme de expresie artistica, prin accesarea de canale de promovare precum radio, televiziune, presa conventionala, parteneri media si social media. Pe de alta parte, dezvolta comunitatea de improvizatori romani, prin provocarea la inovatie, prin componenta de training si prin accesul la informatii noi (am publicat primele trei carti despre improvizatie in limba romana – traduceri din engleza).
Cat despre atmosfera, asa cum au constatat toti invitatii nostri speciali la aceasta editie (Irina Margareta Nistor, Maria Dinulescu, Andreea Bibiri, Nicolae Mandea s.a.), !MPRO genereaza foarte mult entuziasm in randul spectatorilor. Atmosfera este una de sarbatoare si veselie.
A. M : In America, de exemplu, se practica acest tip de improvizație de peste 50 de ani si cu mare succes! Avem ce recupera!
P. D.: Ce a adus nou!MPRO editia a III-a fata de editiile precedente? Care a fost aportul vostru in materie de show?
M.A.: Fata de prima editie, in care am avut un showcase al status quo-ului la momentul respectiv in lumea improvizatiei, si fata de a doua editie, in care am avut inovatie cumva adusa “din afara” prin impunerea unor anumite formate populare in SUA, Canada si in restul lumii, editia a treia a lansat provocarea numita “Dream Project”. Fiecare din cele 15 spectacole din programul de anul acesta a fost unul “de suflet”, propus de trupa respectiva de actori ca un vis in ceea ce priveste improvizatia. Am avut spectacole muzicale, politiste, in opt, in doi, solo si chiar si pe intuneric!
In plus, am avut in program primul spectacol de improvizatie jucat de improvizatori internationali, in limba engleza – este vorba de cei sase improvizatori care au sustinut si cele zece workshop-uri din cadrul !MPRO 2015.
Eu am jucat in trei spectacole in aceasta editie. Unul a fost cu trupa din care fac parte, Improvisneyland, sub numele „M-am indragostit pe net”, un spectacol despre relatiile ce se pot naste intre un barbat si o femeie care se cunosc pe internet. Altul, cel mai nou, experimental, si satisfacator spectacol de improvizatie in care am fost pana acum, „Totul in doi”, este un duo show cu Axel Moustache, in care jucam fiecare cel putin trei personaje, si ne propunem sa exploram cat mai atent si nemilos relatiile dintre aceste personaje. Iar al treilea a fost „ThROugh History”, inspirat din istoria Romaniei de-a lungul veacurilor, unul din spectacolele cu care am participat in cadrul trupei mixte Thy Neighbor’s Goat la Chicago Improv Fest in aprilie 2015.
A. M : Si eu personal am jucat in 3 spectacole din cele 15. Cu unul dintre ele am fost la Chicago Improv Festival iar cu celalalt – „Totul in doi”, in urma reprezentației din festival am fost invitați să-l jucam la Festivalul Internațional de Improvizație TILT de la Tallinn, iar in luna octombrie circula prin mai multe teatre bucureștene: pe 23 octombrie, la Teatrul dell’Anima, iar pe 30 octombrie la Teatrul Coquette.
P. D.: Suneti prima trupa de impro invitata la evenimente de profil din afara tarii. Emotii? Cum a fost atmosfera? Cum ati fost primiti de publicul strain?
M.A.: Participarea de la Chicago a fost o urmare fireasca a prezentei a doi traineri din Chicago la editia a doua a Festivalului !MPRO, iar trupa care a participat acolo a fost una mixta, trei Improvisneylanderi si cate un membru al altor echipe bucurestene. Am avut mari emotii acolo, stiind ca Chicago este unul din centrele cele mai mari din lume pentru improvizatie – insa ceea ce ne-a ajutat a fost faptul ca publicul ne-a primit cu multa caldura si organizatorii ne-au sprijinit in toate etapele participarii. In plus, cu ajutorul jurnalistului Marian Petruta, care locuieste la Chicago, am putut oferi si un spectacol in limba romana pentru publicul din diaspora, ceea ce ne-a bucurat foarte mult.
A. M : Atmosfera la asemenea festivaluri este magica. Chiar asa este. Nu exista ifosele care exista la anumite festivaluri de teatru clasic. Toata lumea se bucura de ceea ce vede iar concurența are intotdeauna valente pozitive. Am avut emotii in special pentru ca era prima oara cand improvizam si țineam workshop-uri in limba engleza. Unul dintre workshop-urile pe care le-am sustinut chiar noi, ca trainer, a avut chiar tema „Emotii”. Rezultatul a fost minunat, iar după workshop-uri si spectacol, organizatorul festivalului ne-a spus literalmente: „You officially rock…” Important acum este sa nu ne-o luam in cap 🙂 Dincolo de aceste cuvinte spuse din inima, peste tot am fost primiti cu căldură iar ideea vehiculata pe la noi ca Romania este văzută ca oaia neagra a Europei nu a existat nicăieri, nici macar o urma din ea. Ne-am bucurat sa vedem ca prin arta Romania arata ce are ea mai bun si de faptul ca acolo unde este arta, orice tip de discriminări, clasificări sau prejudecăți dispar.
P. D.: Exista diferente intre improvizatia de afara si cea din tara? V-ati intors cu tolba plina de idei? Puneti la cale concepte noi?
M.A.: Atunci cand afli ca in 1988 Tim Orr (unul din trainerii invitati anul acesta la !MPRO 3) dezvolta un nou tip de spectacol de improvizatie, long form, iar la Chicago Improv Festival participa peste 150 de trupe din SUA si din lume, iti devine foarte clar ca ai multe de invatat J Tolba ne este foarte plina de idei, in acelasi timp eu consider ca este foarte bine sa te dezvolti firesc si organic. Mai sunt multe de descoperit in cadrul spectacolelor pe care deja le jucam – trupa Improvisneyland are in prezent un repertoriu de patru spectacole diferite de improvizatie: ImproShow, M-am indragostit pe net, Totul in doi si Scene din viata lui X (jucat pentru prima data la !MPRO 2, anul trecut).
A. M : Spectacolul „Totul in doi” cu care am fost in Estonia a fost inspirat din călătoriile noastre de anul acesta la Amsterdam, Bruxelles si Chicago. Așa ca deja aplicam ceea ce am descoperit afara. Sa vedem ce o sa mai vedem in anul ce vine, ca locului noi nu stam.
P. D.: In perioada urmatoare pe ce scena va putem vedea?
M.A.: Vineri 23 octombrie „Totul in doi” poate fi vazut la Teatrul Dell’Anima
Sambata 24 octombrie, in afara de ImproShow, avem si, la ora 13.00, interventie in centrul comercial Rucar din cartierul Titan, in cadrul proiectului „Sustine cultura in cartier”
Vineri 30 octombrie „Totul in doi” poate fi vazut la Teatrul Coquette.
A. M : In afara de cele mentionate mai sus, in curând ne veti vedea din ce in ce mai des si in alte mici teatre din București dar si in tara. Spectacolul „M-am îndrăgostit pe net” începe călătoria pe scenele Cinema City si o sa jucam pe scenele de cinema ale Mall-urilor in cadrul proiectului Teatru la Cinema, spectacolul bazandu-se pe video-proiectie si pe aplicațiile de dating online. De asemenea avem un spectacol la care avem invitate star-uri. Succesul cu „Scene din viață lui Dan Teodorescu (Trupa Taxi)” ne-a făcut sa vrem sa facem din acest spectacol o serie cu celebrități. Rămâneți aproape pe facebook de trupa Improvisneyland si veți afla in curând detalii
P. D.: Dragilor, va multumesc frumos pentru timpul acordat. A fost o reala placere. Ne revedem cu siguranta… la teatru 😉 .
M.A.: Multumesc pentru interes.
A. M : Te așteptam. Improvizeaza-ti viața frumos!