Prinsi intr-o lume a vitezei, o lumea in care trebuie sa patram ritmul, noi oamenii uitam parca cat de mult putem inspira, voit sau nu, persoanele din jurul nostru. Fara sa ne dam seama, modul in care actionam poate fi influentat de anumiti factori ( oameni pe are ii apreciem, faptele lor, literatura etc .).
Am spus-o de nenumarate ori ca am decis sa-mi fac acest blog axat in principal pe teatru inspirat fiind de piesa „XXL fat pig” de Neil LaBute pe care am vazut-o la Teatrul Act prin 2013.
Coincidenta sau nu, ideea de la inceputul acestui articol mi-a fost inspirata tot de Teatrul Act, mai exact de spectacolul „Omul perna” pe care l-am vazut saptamanile trecute acolo.
Desi este o comedie, de la „Omul perna” nu am plecat cu zambetul pe buze, ci cu un suras si multe multe ganduri.
Comedia neagra „Omul perna” a reusit sa-mi creeze tot felul stari, fiind genul acela de spectacol care reuseste sa-si poarte spectatorul de la agonie la extaz.
Profesionist desavarsit, regizorul Eugen Gyemant a reusit sa echilibreze foarte bine partile comice si cele dramatice ale spectacolului. Un exemplu foarte bun in acest sens fiind secenele in care apar Ionut Grama si Lucian Iftime. Acestia sunt foarte diferiti insa se completeaza foarte bine pe scena. Drama prin care trece personajul lui Ionut este scoasa in evidenta de comicul pe are reuseste sa-l creeze Lucian.
Un alt aspect foarte interesant care mi-a tras atentia la acest spectacol a fost coordonarea perfecta. Se cunoaste ca „Omul perna” este un spectacol muncit. Actorii sunt foarte bine sincronizati si intr-o armonie perfecta cu decorul si fundalul audio. Rar am vazut asta la un spectacol.
Decorul este impresionant, dar rece si reuseste sa introduca spectatorul in poveste inca de la intrare in sala. Si-l face sa-si puna intrebari, sa reactioneze si mai ales sa rezoneze cu ceea ce se intampla in jurul sau.
Intr-o lumea in care piata teatrului independent este in ce in ce mai aglomerata, pentru a avea succes cu un spectacol nu mai este de ajuns talentul actorilor, numele de pe afis. Intregul pachet cu care te prezinti in fata publicului trebuie sa fie construit ireprosabil. Omenilor nu le mai este de ajuns sa vina, sa rada cand vad o piesa dar la sfarsit sa nu ramana cu nimic. Omenii vor mai mult . Iar echipa de productie a acestui spectacol pare ca a inteles foarte bine acest lucru si au reusit sa faca din „Omul perna” mai mult decat o comedie neagra. Au resuit sa faca un spectacol despre puterea exemplului … despre cum omenii pot inspira, voit sau nu, oamenii din jurul lor.
OMUL PERNA
de Martin McDonagh
Traducerea: Eugen Gyemant.
Cu: Ionut Grama, Lucian Iftime, Catalin Babliuc si Dan Radulescu.
Regizor si coproducator: Eugen Gyemant.
Scenograf: Maria Nicola.
PR: Alina Neagu.
Foto: Mihaela Petre. Galeria foto completa o puteti vizualiza aici.
„Omul perna” – un proiect realizat de Fundatia Calea Victoriei, conceput de Roxana Crisan si finantat de ArCuB prin programul cultural “Esti Bucuresti” 2015.
1 Comment