Acasa

„Prima data”, spectacolul pe care nu il voi uita niciodata!

prima data cover

Prima data nu se uita nicioadata, insa, dincolo de expresia si amintrea de neuitat a primei dati, ieri de dimineata nu m-as fi gandit ca toate acestea vor capata pentru mine un alt sens.
Incepand de ieri seara, „Prima data” va fi pentru mine si spectacoulul pe care nu il voi uita nicioadata.
Spectacolul pleaca de la ideea unui site unde oamenii isi pot publica, sub anonimat (sau nu) povestea primei lor experiente sexuale. Dincolo de toate cele bune sau mai putin bune, internetul, sub protectia anonimatului, ofera tinerilor sau oamenilor introvertiti posibilitatea de a fi sinceri si de a povesti lucruri pe care, poate altfel nu le-ar povesti nimanui.

 „Prima data”  vine si spune astfel de povesti.  Diferite dar speciale, sincere si  incarcate de emotie, de trairi…   Spectacolul acesta este, de fapt,  o confesiune, o invitatie la dialog,  la a fi sincer cu tine insuti pe care-l recomand mai ales adolescentilor ce au cu siguranta  o multime de intrebari legate de acest subiect.   Poate reprezenta si o tema pentru lectiile de dirigentie.

 Desi este, din cate stiu eu, la prima experienta regizorala, Marcela Motoc ii ghideaza  cu brio pe cei 4 actori de pe scena spre o lume a sinceritatii, a  emotiei si a sensibilitatii.  Este impresionant  cum acestia reuesc, in ciuda varstei (sunt toti foarte tineri) si a experientei  sa creeze  un spectacol atat de viu, de actual,  si cu asa  mare priza la public.  Spectacolul  nu are un decor vast –  doar cateva cuburi, insa lipsa decorului canalizeaza  cumva atentia  spectatorilor spre  personajele puse in scena.

Curiozitatea,  emotia, frica si  stangacia  primei  experiente sexuale sunt foarte bine redate si dincolo de a le transmite spectatorilor, am simtit cumva ca este un spectacol  in care fiecare  dintre actori s-a descoperit pe sine.

Desi viu, vesel, si cu foarte multe momente comice,  spectacolul acesta reuseste sa puna spectatorul  pe ganduri. Daca nu amintindu-i de prima sa  experienta sexuala;  punandu-l in fata cu realitatea adolescentilor  care il inconjoara.   Cei  mai multi adolescenti/tineri isi incep  viata sexuala din curiozitate, la presiunea grupului,  fara a avea  informatiile necesare despre metodele de  contraceptie sau maturitatea emotionala atat de  necesara.  Iar asta este, din punctul meu de vedere o tema serioasa de gandire. Pentru ca adultii de astazi trebuie sa  aiba maturitatea  necesara  de a vorbi deschis cu adolescentii  despre prima experienta sexuala a acestora, si de a-i ghida pe cat posibil, chiar daca majoritatea nu au avut  parte de aceeasi deschidere.

 

„Prima data”

Cu:Bianca Archip

Adrian Loghin

Anastasia Dade

Tiberius Zavelea

Regia: Marcela Motoc

Asistent Regie: Maximilian Liford

Scenograf: Steff Chelaru

Sound Design: Stefan Puia

Light Design:  Vlad Lazarescu

Coregrafie: Adrian Loghin

Design Grafic: Adina Badea

VO Peter Foldy: Ioachim Ciobanu

 

Spectacolul se joaca la CINETic UNATC – Strada Tudor Arghezi 3B.

Facebook Comments Box
wirtten by: Paul Dutu
Creste-te, educa-te si mergi mai departe!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.