Traim intr-o lume moderna, atenta la detalii; o lume asortata in care culoarea conteaza. Modul in care percepem insa culoarea este diferit in functie de generatia din care facem parte, de intamplarile din trecut… .
Culorile pot trezi tot felul de sentimente si pot dezvalui foarte multe despre personalitatea omului.
Personal, nu-mi plac culorile tipatoare, stridente ci le prefer pe celele puternice, culorile care imi inspira stabilitate … verdele , maroul, albastrul, RED-ul si negru ( da, da stiu ca e non culoare).
Fiecare dintre aceste culori au fost obsesii in anumite momente si cu siguranta nu-s singura persona careia intr-o anumita perioada a vietii „i s-a pus pata ” pe o culoare anume 🙂 .
In ceea ce priveste RED-ul, acesta a revenit in atentia mea in momentul in care a denumit una piesele de teatru ce au fost prezentate pe scena Festivaului de Teatru Urban „Teatru Sub Luna”.
Dupa vizionarea acestei piese pot spune ca pentru mine RED este culoarea dramei.
Fie ca vorbim despre o drama data de fricile si neimplinirile personale, fie ca vorbim despre drama data de diferentele dintre generatii, RED-ul ramane (cel putin pentru mine) culoarea dramei. O drama ce aduce in prim plan doi artisti ( doi pictori), maestru si elev ce apartin unor generatii diferite, percep in mod diferit lucrurile( implicit culorile) si au asteptari diferite.
Pe parcursul piesei momentele de introspectie personala si cele in care cele doua personaje interactioneaza se impletesc intr-un mod interesant, regizorul Bogdan Gagu reusind sa scoata foarte bine in evidenta trairile interioare celor doi artisti (Catalin Stelian si Alin Brancu), momentele de bucurie si cele de tristete.
„RED” are parte de un text foarte bine scris ( de John Logan) si reuste sa surprinda foarte bine dramele celor doi artisti prinsi intr-o lume a consumerismului, o lume in care ca artist trebuie sa faci foarte multe compromisuri. O lume in care arta nu este apreciata la adevarata sa valoare. O lume in care arta a devenit un mijloc prin care oamenii isi arata potenta financiara.
Puternic ancorat in realitatea contemporana, spectacolul RED a castigat in 2010 „Premiul Tony pentru cea mai buna piesa de teatru”.
„RED” este fara doar si poate genul acela de spectacol care te pune pe ganduri facandu-te sa te gandesti la nunatele vietii. Un MUST SEE al acestei perioade!
Detalii despre urmatoarele reprezentatii gasiti pe pagina de Facebook InDArt .
Photo Credit : Mihaela Petre