AcasaEvenimenteMuzica

Tulcea dublă aniversare: Ediția a 25-a a Concursului Internațional de Interpretare  Muzicală George Georgescu!

18221708_1901311456753959_4548351371329069245_n

130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu

 

Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea în colaborare cu Asociația George Georgescu organizează vineri, 19 mai, ora 19.00, la Muzeul de Artă Tulcea, concertul extraordinar “De la clasic la divertisment” susținut de ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu. Pe scena Muzeului de Artă Tulcea, sub conducerea lui Marin Cazacu, vor concerta douăzeci și unu de violoncele care vor oferi invitaților un periplu prin ritmuri de Dans țărănesc (Constantin Dimitrescu), Vals (Dimitri Șostakovici), Astor Piazzolla, Alla Turca Jazz (Mozart /Say) și multe altele.

Evenimentul are loc în cadrul celei de a 25-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare George Georgescu și este dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu.

Prezent pentru prima oară la Tulcea, ansamblul Violoncellissimo este unul dintre cele mai de succes ansambluri camerale românești din ultimii 20 ani. Acesta a fost înființat la iniţiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care începând de anul trecut este președintele juriului Concursului Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu.

Alături de actuali și foști studenți ai UNMB, Marin Cazacu a deschis un drum nou în promovarea muzicii şi a tinerelor talente. Participările la Festivalul Internaţional “George Enescu“ din 2001 şi 2013 au fost considerate evenimente inedite și s-au bucurat de un imens succes. Concertul “Violoncellissimo“ din 4 mai 2008 de la Ateneul Român, când pe scenă au aparut 60 de violoncelişti și cel din 26 mai 2013 cu 100 de violonceliști au fost considerate evenimente de cartea recordurilor.

Repertoriul ansamblului este alcătuit din piese originale şi transcripţii – muzică ușoară, populară, pop, clasică, contemporană și divertisment. Varietatea genurilor abordate reflectă posibilitățile tehnice şi expresive ale unuia dintre cele mai îndrăgite instrumente muzicale – violoncelul, instrumentul de suflet al lui George Georgescu.

Inițiat în urmă cu 25 de ani de către Liceul de Arte George Georgescu și organizat cu susținerea Consiliului Județean Tulcea, a Primăriei Municipiului Tulcea și cu sprijinul unor investitori locali, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu este dedicat tinerilor din învățământul muzical preuniversitar (școli și licee de artă) și se desfășoară toate categoriile de instrumente inclusiv muzică de cameră. Juriile care s-au succedat, formate din personalități reprezentative pentru domeniul interpretativ și cel universitar, au asigurat un înalt nivel de exigență și au contribuit la notorietate concursului. Concursul se desfășoară pe parcursul a trei zile, în luna mai. Anul acesta, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală “George Georgescu” este organizat în perioada 18-21 mai.

Deschiderea concursului va avea loc la Palatul Copiilor Tulcea, joi, 18 mai, ora 18.00. Concurenții vor evolua, pe secțiuni, în trei locuri diferite: Liceul de Arte George Georgescu, Teatrul J. Bart și Palatul Copiilor Tulcea. Această ediție jubiliară prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu se va desfășura cu sprjinul Primăriei Tulcea și al Consiliului Județean Tulcea, precum și cu susținerea sponsorului S.C Alum S.A. Tulcea.

“Concursul Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu reprezintă o oprotunitate importantă oferită tinerilor muzicieni și, de-a lungul anilor, a devenit un reper de calitate, exigență și profesionalism.” Dan Dediu, profesor doctor, rector UNMB

George Georgescu s-a născut la Sulina pe 12 septembrie 1887. Talentul său muzical s-a manifestat de timpuriu. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, continuând studiul violoncelului la Şcoala Superioară de Muzică din Berlin. Dupa primele succese internaţionale ca violoncelist, Arthur Nikisch şi Richard Strauss, marii muzicieni ai vremii, l-au îndrumat către cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 se află pentru prima dată la pupitrul Filarmonicii din Berlin.

În anul 1921 este numit Director artistic al Societăţii Filarmonica, al cărei Preşedinte de onoare era Regele Ferdinand. Timp de patru decenii (cu o pauză de câţiva ani) este directorul general al Filarmonicii din Bucureşti.

George Georgescu dirijează, în această perioadă, atât în țară cât și în străinătate. Este invitat şi ovaționat peste tot ca unul dintre marii şefi de orchestră ai momentului: Viena, Berlin, Paris, Florența, Barcelona. Statul francez îi conferă cea mai înaltă distincție: Legiunea de Onoare.

După razboi devine directorul artistic al primelor două ediţii ale Festivalului George Enescu şi colaborează cu muzicieni importanţi ai timpului precum: Sviatoslav Richter, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Lola Bobescu.

De-a lungul carierei sale a încurajat și propulsat tinerele talente, printre “protejații” săi numărându-se Claudio Arrau, Henrik Szering, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Valentin Gheorghiu. Se stinge din viaţă la Bucureşti, pe 1 septembrie 1964.

Facebook Comments Box
wirtten by: Paul Dutu
Creste-te, educa-te si mergi mai departe!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.